У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕН – САБОРНИК МАНАСТИРА СРПСКИХ

Монографија – Саборник манастира српских  јединствена је књига и својеврстан преглед свих српских манастира уземљи и иностранству. Манастири су представљени по епархијама, а ту су и карте са уцртаним путевима до светиња као и подаци о манастирима којих више нема.

О књизи су говорили: Његова светост патријарх српски Иринеј, академик Владета Јеротић, историчар уметности Душан Миловановић и књижевник Александар Гаталица из НБС. Патријарх Иринеј благословио је скуп и рекао да богато опремљена књига аутору служи на част.

Његова светост патријарх српски Иринеј

Ми смо мали народ који се не може борити оружјем ни бројем, али може културом и то је наше највеће оружје данас. Странцима не можемо показати фабрике, њих има по целом свету, али можемо оно што многи други немају и то је наше преимућство у времену у којем јесмо. Ова књига ће оставити великог трага у нашој историји и ко је буде имао у рукама, пожелеће да посети наше манастире, а они који немају ту прилику, могу да их виде на слици и прочитају о њима. Видеће да су манастири имали немерљиво значење у историји јер је све што се првим назива имало почетак у њима, – прва култура, књига, фреска, икона, закон… Хвала Богу, наш народ, и поред свих искушења, има велику љубав према манастирима па је помагао своје светиње када је Црква остајала без имовине. Добро је што се наши људи упознају са овим што заиста вреди упознати и што је садржина наше историје и културе и што и сутра треба да буде њихов темељ. Многи се жале на економско стање, Богу хвала, ко иоле хоће да ради има за хлеб и оно што му је потребно, али му недостаје духовно богатство које је много вредније од стандарда и уживања у свакодневном животу – казао је патријарх Иринеј нагласивши да је чак и он неке манастире први пут видео у овој књизи.

Академик Владета Јеротић

Акдаемик Јеротић казао је да су манастири били и остали најпоузданији центри духовног просветљивања и места непрекидних молитви за успешнију борбу човека између неба и земље. Ова књига, навео је, даје наду српском народу да ће посећујући манастире ојачати никад довољну веру и да ће она учинити да се као појединци и као народ, увек изнова распињани у историји, поистовећени са Христом и његовом црквом, можемо надати личном и народном васкрсењу.

Вишегодишњи труд Пере Вишњића да у једној обимној књизи сакупи све српске манастире у Србији и дијаспори мораће да остави трага не само у садашњости, већ и у будућности српског народа и православља. У времену раширеног доживљаја краткотрајности и пролазности, оваква књига треба да представља будилник за све такозване атеисте српске као и за млаке хришћане.Благодарни смо искрено Перу Вишњићу на његовој изузетној књизи која би требало да се нађе у свакој српској кући како би их подстакла да посећују православне манастире, бисере српске културе – рекао је Јеротић.

Историчар уметности Душан Миловановић

Душан Миловановић је нагласио да овакве подухвате у озбиљним земљама предузимају искључиво државне институције уз велике тимове стручњака.

Преци наши, велики и свети, оставили су нам манастирско благо непојамно и том се баштином треба поносити, из ње се много тога може научити, али се с њом мора скрбно и правилно руководити да бисмо је могли сачувати и неоштећену предати на укупни понос и даље старање. Они су изградили, а ми сироти нисмо стигли ни да попишемо. И онда, како то обично бива, што не учинише многи, учини овај један – Перо Вишњић.

 

ПРОМОЦИЈА ФОТО ГАЛЕРИЈА