Породична књига

О породичној књизи

Ова књига је посвећена породици и чувању српске традиције. У њој су: сажета историја Срба, српски обичаји и најдетаљнији преглед података о српским манастирима. Посебан део, што ову књигу чини јединственом, је простор остављен породици да сама уписује своју историју, уз упутства која у томе могу помоћи.

  • Формат : 17.5 X 24.5 цм
  • Страна: 352
  • Колор: 176
  • Тврд повез,
  • паковано у кутију
  • Аутор: Перо Вишњић

ИСТОРИЈА

У најсажетијем обиму, дат је преглед најзначајнијих историјских догађаја на просторима на којима су Срби живели од досељавања на Балкан до данашњих дана. Кратак опис преломних и судбоносних догађаја, којих је историја Срба пуна, прате и подаци о свим српским династијама.

МАНАСТИРИ

Манастири Српске православне цркве су највредније духовно и културно-историјско наслеђе Срба. Има их где год су Срби живели и где сада живе. Већина потиче из периода од 12 до 17 века, а многи су обновљени у неколико последњих деценија. Кроз хиљадугодишњу историју го­тово сви су пљачкани, паљени и рушени, многи и више пута. Кад би узмогли, Српска православна црква и српски народ су их обнављали. И наше време је вре­­ме велике обнове. У овој књизи сабрани су подаци о 402 српска манастира. ОБИЧАЈИ Срби придају посебну пажњу обичајима. Где год су ишли или се селили, поред крсне славе и иконе, носили и своје обичаје. Неки су везани за уже подружје, чак и за једно село, а неки за цео народ. Вековним трајањем многи обичаји су освећени у Српској православној цркви и углавном су везани за одређене празнике. У књизи је дато црквено тумачење опште прихваћених обичаја.

ЧИТУЉА

Вековима су у српским породицама постојале Читуље, књиге у којима су уписивани подаци о рођеним и преминулим члановима породице. Књига је чувана уз икону а свештеници су је користили, помињући имена чланова породице у молитви. На овај начин чувани су и подаци о породици. У овој књзи је урађена Читуља по узору те књиге из 1860. године. Нажалост оваквих књига у српским породицама данас је мало.

ПОРОДИЧНА ИСТОРИЈА

У српској култури значајно место заузима чување породичне традиције. Они који имају сачуване податке о својим прецима и историји породице то сматрају посебном вредношћу. Ова књига у томе може помоћи. У њој је остављен простор за бележење свега што се зна о породици како би остало сачувано за потомство.